fredag 14 december 2007

Bolagsformer, bokföring och andra tråkigheter


Jag har börjat titta lite på hur det har gått i företaget under året. Omsättningen kommer antagligen ha ökat med omkring 50% jämfört med föregående år. Det är ganska bra med tanke på att jag var sjukskriven nästan tre månader. I tjänsteföretag är omsättningen ett hyfsat bra mått på hur det går för företaget, även om vinsten alltid är det mest intressanta.

Det innebär att det finns lite utrymme för att skaffa skojiga prylar som kan användas i verksamheten. Men som den smålänning jag är väntar jag med shoppingen till mellandagarna. Det brukar alltid dyka upp några bra erbjudanden då.

Jag har funderat på att ombilda min enskilda firma till ett aktiebolag. Det vore skönt att skilja på min privata ekonomi och företagets pengar nu när det börjar handla om lite större summor. Visserligen är mitt yrke inte speciellt riskfyllt och jag har inga lån på företaget. Men ett AB ser lite mer seriöst ut i kundernas ögon. Å andra sidan har jag redan landat ett antal "storkunder" som uppenbarligen inte har några som helst problem att göra affärer med en liten enskild firma.

Hmm ... bokföringen skulle jag ändå vilja lägga ut på någon annan. Och då kanske det är lika smidigt med ett AB, jag antar att bokföringsnissarna är mer vana vid det? Någon som har funderat längre än jag som har någon åsikt i frågan?

Jag inser plötsligt att det var ett bra tag sedan jag gjorde om vår webbplats. Det får bli nästa projekt när Klottr är färdigt. Skomakarns barn får brända bullar, eller hur det nu var. :)

Jag såg förresten att Amazon släpper ännu en användbar webservice. Den här gången handlar det om skalbara databaser, de kallar tjänsten SimpleDB, där du kan lagra dina objekt för snabb åtkomst och bara betala för när du använder den. Intressant om man utvecklar en tjänst som kommer att få hög belastning på lite sikt.

1 kommentar: