söndag 2 december 2007

Statistik för webbtjänster


Jag driver som bekant några olika webbtjänster. Vissa av dem går bra, och andra mindre bra. Än så länge har jag inte haft stenkoll på hur bra varje tjänst går, jag vet på ett ungefär vad de drar in på ett år men har ingen närmare koll.

Det ska det bli ändring på nu. Jag vill se vad det är som gör att vissa av projekten går bra, medan andra knappt får ihop till serverhyran. Till att börja med ska jag naturligtvis hålla ett öga på besöksstatistiken för de olika sajterna. De flesta har någon slags webbanalysprogram, men nu ska jag se till att jag installerar Google Analytics på samtliga webbtjänster. Jag gjorde det exempelvis igår på Gästbok.nu och har haft det sedan starten på Klottr.

Nästa steg blir att kolla beställningssidornas effektivitet. På Klottr gör jag redan det med hjälp av målspårning i Google Analytics. Eftersom jag programmerar det mesta själv ser jag också till att jag får ett mail varje månad med statistik över nyregistrerade medlemmar, hur många som har köpt något och hur de har betalt (SMS, telefon, kreditkort etc.).

Det är bara att inse att vilken statistik som är intressant kan variera kraftigt beroende på vilket webbapplikation vi tittar på. Men för ägaren är det oftast intressant att se hur stor försäljningen är. Att jämföra detta med antalet besökare till tjänstens huvudsida eller landningssidor blir ett mått på hur effektiv sidan är. Många webbapplikationer har dessutom en gratisvariant av sina tjänster. Jämför hur många gratisanvändare du har mot hur många betalande användare som finns på tjänsten.

I grova drag brukar jag sikta på att fem procent av förstagångsbesökarna ska skaffa ett gratiskonto. Omkring tio procent av dessa blir sedan betalande kunder. På Think Vitamin finns ett snyggt diagram över detta med mer detaljer om vilka verktyg man kan använda. För egen del räcker Google Analytics plus lite egenhändig statistik över betalningar alldeles utmärkt.

Att få ett mail från sin egen tjänst varje månad är ganska lagom. Det gör inte så mycket om det blir lite manuellt jobb att klistra in informationen i ett Numbers-dokument för att se kurvor över utvecklingen och jämföra med tidigare månader. Det får gärna ta en liten stund så att jag verkligen tittar på informationen.

Ytterligare ett plus är att man kan använda informationen för att sälja sin webbtjänst om man inte vill driva den vidare. Det är precis sådan information som en potentiell köpare letar efter. Jag ska knåpa lite till på min statistik och när den ser ut som jag vill delar jag nog med mig av dokumentet.

Några tips på andra saker som är viktiga att mäta? Är en gång i månaden för sällan eller för ofta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar