David skriver om livet som egenföretagare, goda vanor, mac, ruby on rails, smarta lösningar och andra sporadiskt påkomna saker
onsdag 31 oktober 2007
För tidigt eller för sent?
Johanna fick julreklam idag från ett postorderföretag. Hon var tydligen trogen kund hos dem eftersom hon har beställt saker därifrån en gång för ett år sedan. Men det står "God jul" på kuvertet som såg ut som en julklapp, så jag kan inte låta bli att undra vem det är på Yves Rocher som har missat att det är rätt lång tid kvar till jul. Å andra sidan verkar ju inte IKEA vara så värst mycket bättre.
Jag som precis hade börjat acceptera att det är höst. Har ni köpt era julklappar än?
tisdag 30 oktober 2007
Distribuera rails-applikation som exe-fil för Windows
Jag utvecklar just nu en webbapplikation åt ett lokalt företag. Tanken är att de ska hålla reda på kompetensen inom bolaget, och det hela blev lite för komplicerat att sammanställa i ett Excel-ark. Istället fick vi uppdraget att göra det hela som ett program som körs på deras interna server. Eftersom informationen kan vara lite hemlig får det inte vara åtkomligt via webben, förutom för personal som är inloggade på deras eget nätverk.
Det bästa vore dessutom om utvalda kunde köra applikationen på sina egna datorer om de befann sig på resa eller inte hade internetuppkoppling. Men att installera ruby, webbserver, databashanterare och allt möjligt annat på deras datorer var inte praktiskt. Så jag följde Eric Veenstras instruktioner för hur man distribuerar rails-applikationer. Det slutade med att kunden fick en exe-fil och en databasfil som placeras i samma mapp som exe-filen. Det räcker sedan att kopiera över dessa två filer till den dator som ska köra programmet, och vips körs webbservern WEBRick igång med kopplingar mot en SQLite-databas. Fantastiskt smidigt. Det bästa är att det fungerar fint både på Mac OS X, Windows XP och de flesta Linux-varianter.
Totalt har hela applikationen 180 rader kod och tar cirka 60 MB minne när det körs för fullt på en Windows-maskin. Än så länge har det snurrat på fint i en veckas tid. Det här är väl inget bra sätt att köra storskaliga applikationer på, men bra när man ska köra en och samma applikation för en eller några få användare. Dessutom är det bra att källkoden är lite mer skyddad än den brukar vara när allting ligger helt öppet i textfiler.
söndag 28 oktober 2007
Kan vi inte bara strunta i sommartid?
Jag har inte riktigt förstått grejen med vintertid och sommartid. Varför ska man vrida tillbaka klockan en timme varje vinter? Om det är för att man ska få uppleva mer av den ljusa tiden på dygnet är det väl enklare att man går upp när det passar. Sommartiden, för det är vintertiden som är normaltid, ställer till det för programmerare världen över, folk kommer för tidigt till möten, andra missar sina avresetider och många blir allmänt förvirrade.
Det känns som om nackdelarna överväger de få fördelar som finns. Så, vem tar tag i den här frågan och driver den så att vi kan få en ändring lagom till sommaren?
torsdag 25 oktober 2007
Nytt trådlöst tangentbord + iWork 08
Vårt gamla trådlösa tangentbord slutade plötsligt fungera efter Singstar-festen vi hade för några veckor sedan. Lite öl tycker man ju att det borde tåla. Å andra sidan blir ju vissa människor helt knasiga efter ett par öl, så man kanske inte ska kräva för mycket av ett stackars tangentbord.
Jag beställde hur som helst ett nytt trådlöst tangenbord från MacSupport här i stan. Idag kom det och det var precis lagom att ha på soffbordet. Litet och smidigt, inte alls som det stora jag har på jobbet. Visserligen skulle jag inte vilja sitta med det lilla tangentbordet och programmera. Det saknar dessutom siffersatsen till höger så snabba inmatningar av siffor kan man glömma. För hemmabruk är det dock helt perfekt.
Det verkar dessutom ha bättre bluetooth-mottagning än den gamla varianten. Snyggare är det också. Än så länge är jag alltså nöjd. Ett exemplar av iWork 08 åkte också ned i kassen. Den nya excel-varianten, numbers, är ensamt värt pengarna man betalar för hela iWork-paketet.
måndag 22 oktober 2007
Fler studenter vill starta eget
Jag sitter med i styrelsen för Drivhuset i Växjö. Det är en stiftelse som verkar för att hjälpa studenter att starta eget. Idag släpptes en undersökning gjord av Drivhuset och Nutek som säger att att fler studenter vill starta eget. I nuläget handlar det om cirka 60 till 70 procent av studenterna som kan tänka sig att bli egenföretagare.
Det som hindrar folk är osäkerheten. Jag kan förstå anledningen till att man tänker så, men egentligen är det tvärt om. En anställning är ofta mycket mer osäker än att vara egenföretagare. Som egen kan du själv direkt påverka om du har jobb om ett halvår. Du har möjlighet att skaffa fler kunder och skapa en trygghet som en vanlig anställning aldrig kan ge. Ändå är det den största anledning till att folk inte drar igång egna företag. Rapporten hittar du hos Drivhuset.
För övrigt hade jag tänkt träna Kendo ikväll, men Johanna var inte alls sugen. Det smittade.
Dags för vinterdäck
Punktering? Nej tack.
Eftersom termometern börjar närma sig minusgrader om morgnarna var det dags att sätta på vinterdäck på bilen. Vi har två uppsättningar sommardäck till vår Peugeot 206 cc, så vi byter ut den ena uppsättningen mot vinterdäck istället. Den eviga frågan om det ska vara dubbat eller odubbat löstes smidigt genom att de bara hade dubbade däck hemma i den dimension jag sökte.
Egentligen brukar jag välja odubbat, men med tanke på Johannas vurpa i vintras känns det en aning bättre med dubbade däck. Michelin blev märket, om det nu spelar någon roll.
fredag 19 oktober 2007
torsdag 18 oktober 2007
Väggklocka med bara visare
Det här var en skön idé. Väggklockan med enbart visare, ingen urtavla, ingen inramning. Jag skulle dock även skippat siffrorna på visarna.
Hemma använder vi två klockor, en i köket som är en enkel rund variant från Ikea utan siffror. Den oinvigde kan ha vissa problem att uttyda exakt vilken timme som avses. Den i vardagsrummet består av att jag låter datorn visa en skärmsläckare på TV:n som består av fyra stora vita siffror mot svart bakgrund.
Via Prylfeber
För övrigt passade jag på att hälsa på Christian på jobbet idag, mest för att jag var nyfiken på hur det såg ut på kommunens IT-avdelning. Han såg något förvånad ut när jag dök upp i entrén. Lite intressant att den mest erfarne på hans avdelning bara har jobbat där sedan i mars.
tisdag 16 oktober 2007
oDesk fungerar - första utbetalningen
Först en god nyhet: jag var hos ögonläkaren idag och hon tyckte att allt verkade vara okej efter operationerna. Jag blev friskförklarad. Det var väl på tiden efter nästan ett års flängande mellan en massa olika läkare. Nu får vi verkligen hoppas att det här krånglandet är över.
Jag testade ju oDesk för ett tag sedan. Nu har jag frilansat några timmar åt ett amerikanskt bolag och gjort en del Ruby on Rails-programmering åt dem. Det har fungerat bra hittills. Första utbetalningen till mitt svenska bankgirokonto har nu dykt upp. 250 amerikanska dollar för cirka 4,5 timmars arbete blev till 1400 svenska kronor, det vill säga strax över 310 kronor i timmen. Den största avgiften gick till min bank här i Sverige. Nu är det väl inte så smart att begära ut 250 dollar i lön eftersom avgiften procentuellt sett blir hög, det är smartare att ta en hel månadslön per gång, men jag ville prova att pengarna gick att ta ut.
Tanken med att testa oDesk var mest att se att det fungerade, och framför allt hur det fungerade. Jag måste säga att det är lite småtrevligt att glida in på valfritt café i Växjö, koppla upp datorn via det mobila bredbandet och hämta hem mailen med dagens uppgifter från min kontaktperson på det amerikanska företaget.
Den stora nyttan jag kommer att ha från oDesk är att hyra in externa programmerare för att komplettera mig när jag har mycket att göra. Nu vet jag ju hur det fungerar från deras sida, vilket gör det enklare att sätta sig in i hur man ska göra det så enkelt som möjligt för alla inblandade.
Nästa steg blir att försöka strukturera upp processerna ordentligt vid nya webbprojekt så att jag alltid vet vem som ska göra vad, när det ska göras och hur mycket det får kosta. Det är ju ingen poäng att slänga ut projekt annars. Det är dags att öppna min gamla kopia av Web Design Business Kit igen. Är det någon som har fler bokförslag eller andra tips när man ska leda ett gäng webbutvecklare på distans?
Arkiverat i:
egenföretagare,
ekonomi,
ruby on rails
söndag 14 oktober 2007
Där satt den
Vi har spenderat ett par veckor på att hitta en lagom fåtölj till kontoret. Jag skriver lagom eftersom den mest ska stå där och se fin ut, den lär inte användas varje dag. Eller ens varje vecka. Men det blir fint med en liten läshörna, så en fåtölj ska där vara.
Vi har tittat på fåtöljer för 15 000 spänn som ser likadana ut som fåtöljen precis bredvid för 7000 spänn. Jag hade ingen aning om att fåtöljer var så dyra. Till slut hittade vi en lagom tjusig och lagom dyr fåtölj på Bror Perssons möbler i Alvesta. 3000 spänn hemlevererad, monterad och färdig. Det var ju bara att slå till. Nu slipper jag förhoppningsvis att springa i möbelaffärer på ett tag.
lördag 13 oktober 2007
Sångfåglar, tårtor och slagsmål
Per har precis inlett sin nya karriär som schlagerartist
Det dök upp ett helt gäng glada människor hemma hos oss i går kväll. Det var dags att göra upp om vilka som sjöng bäst. Spelet Singstar drogs igång och folk skrålade på. Vissa bättre än andra, om vi uttrycker oss snällt. Efter en hård fajt vann det blå laget med Per, Stefan, Johanna och Mathias kvällens första lagtävling.
Johan blev snabbt utsedd till kvällens hedersknyffel när han dök upp med en fin prinsess-tårta. Äntligen en som har fattat hur det ska gå till när man hälsar på här hemma. :)
Tyvärr råkade Stefan ut för en liten incident (was'nt me ...) som dödade stämningen en aning, men innan dess hade vi det trevligt. Vi får nog införa hjälmtvång inför nästa fest.
Det dök upp ett helt gäng glada människor hemma hos oss i går kväll. Det var dags att göra upp om vilka som sjöng bäst. Spelet Singstar drogs igång och folk skrålade på. Vissa bättre än andra, om vi uttrycker oss snällt. Efter en hård fajt vann det blå laget med Per, Stefan, Johanna och Mathias kvällens första lagtävling.
Johan blev snabbt utsedd till kvällens hedersknyffel när han dök upp med en fin prinsess-tårta. Äntligen en som har fattat hur det ska gå till när man hälsar på här hemma. :)
Tyvärr råkade Stefan ut för en liten incident (was'nt me ...) som dödade stämningen en aning, men innan dess hade vi det trevligt. Vi får nog införa hjälmtvång inför nästa fest.
tisdag 9 oktober 2007
Växjö på Monopol-spelet?
Du som vill se din stad på nya Monopol-spelet har din chans i ungefär tre veckor till. Hasbro har nämligen lanserat en smått genial kampanj där man kan rösta på vilka städer som ska ersätta gatunamnen i nuvarande Monopol. Det här lär leda till många inlänkar till deras sidor, och eftersom spelet blir lokalt förankrat i många städer kommer nog försäljningen att få en skjuts också. Hatten av!
Just nu leder faktiskt Växjö ligan med sina 1839 röster, vi får väl se om det håller ända in över mållinjen.
Rösta på www.monopolspel.se
måndag 8 oktober 2007
Och så var det det där med ögonen
Idag var det dags för återbesök hos ögonläkaren efter min operation för näthinneavlossning i slutet av juni. Det opererade ögat hade läkt fint, så läkaren var nöjd. Men däremot hade det börjat uppstå bristningar i det andra ögat, precis som läkaren i Lund hade förutspått.
Så jag som trodde att undersökningen skulle vara över på en kvart spenderade nästan två timmar på sjukhuset, inkluderat att sitta fastspänd i en stol i ett mörkt rum med en laserkanon skjutandes rätt in i ögat. Men det gick bra, jag ska ta det lugnt någon vecka och sedan gå på återbesök igen. Det får gärna sluta krångla nu.
Å andra sidan hade jag en trevlig helg som spenderades med Stefan J, Emil och Anton. Vi lekte med våra bärbara macar, byggde lite webbplatser och åt sushi. Så på det hela taget är jag rätt nöjd.
söndag 7 oktober 2007
Grattis, Annie!
Vi har spelat i samma band, åkt på läger och skrivit sånger ihop. Och nu går Annie Oliv och blir Miss Sweden. Imponerande. Jag räknar kallt med att jag blir medbjuden på världen-runt-resor och får VIP-status och andra skojigheter. ;)
Visst var det tufft att bli Miss Göteborg när man bara hade bott där någon månad, men miss Sweden är ju ännu tuffare. Fröken Oliv har ju lite vett i skallen också, så jag antar att det är det som har fått henne att stå ut bland ett gäng undersköna donnor. Vi får väl hoppas att det går lika bra i Kina.
Expressen skriver "hon är en äkta göteborgstjej". Så vitt jag vet har Annie bott i Gislaved större delen av sitt liv.
lördag 6 oktober 2007
Intressant drag av SJ - budgivning på biljetter
Jag såg att SJ har öppnat upp för budgivning via Tradera på överblivna biljetter. Just nu kan man exempelvis få en resa från Stockholm till Malmö för 13 spänn.
Givetvis finns det ett par hakar. Eftersom det är budgivning vet du ju inte om du får biljetterna, eller vad de kommer att kosta när auktionen slutar. Om du har en planerad resa vet du inte ens om det kommer att finnas några lediga platser. Men visst är det ett kap om man prickar rätt.
Vi ska sälja de stolar som faktiskt blir över i de traditionella kanalerna. Och om vi har stolar som står tomma – varför inte gå in och se om det kan finnas en vilja att betala? Får vi en krona för den är vi glada [...] I vilket fall är det en slant mer än vad vi skulle fått om den gick tom.
Ovanstående citat kommer från Gunnar på SJ. Jag tror dock inte det handlar om att kortsiktigt tjäna pengar på resorna. Det handlar mer om att se vad rimliga prisnivåer är om kunderna får bestämma, och naturligtvis en ökad satsning på PR. Om man räknar arbetstiden för att hantera annonserna och kostnaderna för att trycka biljetterna räcker inte den där kronan långt.
Nyheten hittade jag via IDG
Arkiverat i:
marknadsföring,
prissättning,
resor
fredag 5 oktober 2007
Blandad kompott
Johanna köpte in Singstar till vårt Playstation, och Stefan J kom över en sväng. Det lät riktigt illa från både mig och Stefan, medan Johanna hade klar talang för att vinna nästa års schlagerfestival. Jag får nog tjuvöva lite inför sammandrabbningen vi ska ha på lördag kväll.
Webhotellet Proinet blev hackade för några dagar sedan, och har haft stora problem med att få upp sina kunder igen. Jag tidigare haft ett konto där, men sade upp det när servern plötsligt inte gick att komma åt och Proinet inte hade någon backup att ta fram. Samma sak verkar vara fallet för delar av kunderna nu. Tråkigt för både Proinet och kunderna, såklart.
Jag skrev tidigare om att Lunarstorm tappar besökare, och nu hoppar VD:n av. Det var väl inte så värst otippat. Då väntar vi bara på en svensk variant av Facebook.
Jag måste bjuda in mig till Per och Cicci snart, de har ju flyttat till en helt nybyggd lägenhet. Enligt både Stefan och Johanna ska den vara kanonsnygg.
För övrigt provar jag att härarbeta idag, efter tips från Jonas A i bloggkommentarerna. Med en laptop och mobilt bredband fixar man det mesta. Det känns rätt bra att få betalt för att sitta och fika.
torsdag 4 oktober 2007
Test av oDesk
Jag berättade för ett tag sedan om oDesk, ett ställe där man antingen kan köpa arbetskraft eller få uppdrag beroende på vad man är ute efter.
Själv har vi ofta behov av hjälp för lite kortare uppdrag då och då. Jag tänkte alltså gå in som en oDesk-köpare på sikt och på så sätt kunna få arbetskraft som jobbar med sådant jag själv inte riktigt har tid med. Men för att göra det ville jag först testa hur det var att jobba för någon på oDesk. Så jag hoppade på ett uppdrag som PHP- och Rails-utvecklare på ett amerikanskt företag som gav hyfsad ersättning. Än så länge har jag gjort uppdrag i ungefär 10 timmar för dem.
oDesks programvara
Den som utför uppdraget installerar oDesk team. Det innebär att du som köpare kan ha koll på vad de gör när de arbetar för dig. Ungefär var tionde minut tas en skärmdump plus en bild via webbkameran. Det är inte till för att man i detalj ska övervaka folk, utan mer som en säkerhet för att folk verkligen arbetar och inte bara tar betalt. Programvaran fungerar bra och frågar dig var 30:e minut vad du arbetar med.
Du måste ha programvaran igång för att få betalt.
Hitta folk
Jag har följd några jobberbjudanden och det är alltid många ansökningar till varje jobb. Nivån varierar naturligtvis, men det verkar generellt finnas ett bra utbud. De som tar uppdragen kan också genomgå tester inom de områden de ska vara duktiga i, så du kan få en hum om hur duktiga de är. Det finns också ett feedback-system.
Betalning
Om du är arbetsgivare dras pengar från ditt kreditkort en gång i veckan. Du kan ge bonus till de som har gjort bra ifrån sig, och du kan begära pengar tillbaka från folk som har arbetat dåligt. För en arbetsgivare verkar det vara ganska enkelt att hantera betalningar till sina "anställda" eftersom du slipper mycket av pappersarbetet. De blir ju inte anställda av dig, utan agerar som frilansare.
Den som arbetar för dig ser med någon minuts fördröjning hur mycket han eller hon har jobbat och därmed tjänat. Det finns ännu inget riktigt bra sätt att få ut sina pengar från oDesk utan att det kostar skjortan. Det billigaste sättet verkar vara att öppna ett USD-konto hos MoneyBookers. Då hamnar du på omkring fyra procents bortfall på det du har tjänat. Tänk på du själv är ansvarig för att betala in skatter på det du tjänar.
Nackdelar
- All kommunikation sker på engelska, så det gäller att både du och den du kommunicerar med hanterar språket utan problem. För svenskar brukar det inte ställa till några bekymmer, men jag har sett en del skräckexempel på oDesk. Det finns som tur var ett test i engelska som du kan be folk att genomföra innan du hyr in dem.
- Utbetalningsrutinerna kan upplevas som krångliga för folk som inte bor i USA.
- oDesk tar 10% av lönen i ersättning.
- Som leverantör kan du känna dig en aning bevakad. Det är dock inte värre än att sitta i samma rum som chefen.
Fördelar
- Det är billigt att anställa folk. För mellan 10 och 15 dollar i timmen kan du få en duktig PHP-programmerare.
- Som arbetsgivare har du hela tiden koll på vad som händer, trots att folk inte sitter hos dig.
- Som arbetsgivare slipper du betala arbetsgivaravgifter och krångla med löneutbetalningar. Du betalar direkt till oDesk.
- Du har många leverantörer att välja på, så om en skulle visa sig vara dålig eller inte hinna med kan du ta in en annan.
- Som leverantör vet du att du får betalt, oDesk garanterar din lön för de timmar du har arbetat
oDesk finns på www.odesk.com
Är det någon som är sugen på att dra igång en svensk variant av det här? Eller det kanske redan existerar?
Det här inlägget innehåller så kallade affiliate-länkar. Det innebär att jag får betalt om någon klickar sig vidare till oDesk, blir köpare eller säljare och tjänar eller spenderar $1000. Det påverkar dock inte min bedömning av oDesk.
onsdag 3 oktober 2007
Ändring av bildstorlek med en twist
Det här var ett tufft sätt att ändra bildstorlek på. I slutet plockar de bort människor från en strand, helt klart imponerande. Jag har sett det här tidigare i programvaror som CS3, men jag har inte tidigare sett förklaringar på hur det är gjort.
Hittat via blog.c0la.se
tisdag 2 oktober 2007
Gratis PDF-bok om Ruby on Rails
Sitepoint brukar vara duktiga på att producera böcker inom webbutveckling/webbföretagande. Sedan tidigare har jag köpt deras Web Design Business Kit som var väl värd sina pengar. Nu ger de bort en bok om Ruby on Rails, helt gratis. Normalt sett delar de ut de fyra första kapitlen av en bok, men den här gången är det hela boken. Erbjudandet gäller i två månader från och med nyss. Jag har inte fått hem boken själv än, det verkar vara rätt högt tryck på webbservern just nu.
sitepoint.com/popup/popup.php?popupid=93 (här är en direktlänk). Observera att filen är på nästan 20 MB.
Om du läser det här när erbjudandet har gått ut finns det länkar till kurser och andra böcker på rubyonrails.org/docs
Spamma inte enskilda firmor
Jag blir ofta förvånad över hur många som inte känner till marknadsföringslagen och hur den tillämpas på e-postreklam. Det är alltså förbjudet att skicka obeställd e-postreklam till privatpersoner och enskilda firmor. Ändå dimper det ned ett gäng sådana varje vecka.
De spam som är skrivna på utrikiska bryr jag mig inte så mycket om eftersom de är lätta att sortera bort, men de som kommer från svenska firmor gillar jag verkligen inte. Nyss damp det ner ett mail från Patrik Svanerudh på Designtech i Lund där han gjorde reklam för en produkt som heter Project Coordinator. Han är verksam inom IT-branschen, men hade ändå ingen aning om vad som gällde. Eller så brydde han sig inte. Det innebär direkt att hans och hans företags förtroende är förbrukat hos mig.
Så gör dig själv och andra en tjänst innan du skickar ut e-postreklam nästa gång: kolla om mottagaren är privatperson eller enskild firma. Reglerna om e-postreklam finns att läsa på Konsumentverkets sida.
För övrigt har Martin lagt upp några skojiga filmer från vad som får förmodas vara säsongens sista golfrunda.
måndag 1 oktober 2007
Snart släpps version 2.0 av Ruby on Rails
Den officiella rails-bloggen meddelar att version 2.0 av Ruby on Rails kommer att släppas inom kort. Jag har inte tagit mig tid att titta på alla nyheter i detalj än, men bland annat hittar vi en smart lösning för att automatiskt gruppera ihop alla javascript-filer till en enda i produktionsläget.
javascript_include_tag(:all, :cache => true)
Jag gillar framför allt de nya satsningarna på säkerhet och snabbhet. Rails känns varken osäkert eller långsamt, men om det inte kommer någorlunda frekventa uppdateringar inom säkerhetsområdet kommer man snabbt på efterkälken. För er som inte har tittat närmare på REST och resources-hanteringen är det verkligen dags nu.
Rent praktiskt kommer Rails att uppdateras till 1.2.4 först med några varningar i utvecklingsläget för vad som kommer att försvinna eller ändras till nästa version. Bokförsäljarna gnuggar händerna eftersom detta gör den halvnya boken om Rails gammal.
Du hittar en enkel genomgång av nyheterna på weblog.rubyonrails.com/2007/9/30/rails-2-0-0-preview-release
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)