fredag 13 juli 2007

Backupfunderingar


Med Martins problem med kraschande hårddiskar i färskt minne har jag funderat en del på hur min egen backup fungerar. I nuläget har jag en gammal iMac som jag vann i en tävling omkring sekelskiftet. Den är inte så kvick, men fungerar fint som filserver.

Till den har jag kopplat in en extern hårddisk på 250 GB via USB. Med hjälv av rsync gör jag en backup varje vardag klockan 12 från min MacBook Pro över internet till iMacens externa hårddisk. Jag har tagit några stickprov, och det verkar fungera riktigt bra. Backupen tar omkring en kvart per dag, det hade gått snabbare om jag hade gjort det till en server på samma nätverk, men jag gillar tanken på att backupen finns på en annan fysisk plats om något skulle hända.

Jag kanske ska tillägga att jag inte kör backup på hela hårddisken, utan bara min hem-mapp. Där finns alla dokument och inställningar för min användare, men inga program eller sådant. Jag räknar med att det tar mig omkring en dag att komma igång igen om hårddisken skulle krascha totalt. Det är helt okej, med tanke på hur sällan man behöver göra det.

Hur sköter du din backup?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar