torsdag 14 juni 2007

Installera RMagick på MacBook Pro med OS X Tiger


Rmagick är en bildhanterare i Ruby, ett bra sätt att kunna förminska, rotera och förändra bilder direkt via ruby-script eller i en Ruby on Rails-applikation. Om du någonsin har försökt installera RMagick på Mac OS X Tiger vet du att det kan vara lite bökigt att få det att fungera. Jag satt i någon timme innan jag fick till det (med många BuG [BUS]-fel), så jag tänkte dela med mig av några tips.

Du behöver XCode Tools och X11
Efter många mindre lustiga felmeddelanden läste jag mig till att man behövde ha XCode Tools, X11 SDK och X11 installerat på datorn för att allting ska fungera. X11 används för att verifiera testerna vid installationen av RMagick, så om du inte har det kommer det att gå snett på slutet av installationen. Både XCode Tools och X11 finns på CD-skivorna som följde med din Mac när du köpte den. Första skivan är det som gäller.

Det finns en installerare
I början av maj 2007 dök det upp en installerare för Mac OS X på Rmagicks sidor. Den är än så länge ganska okänd, och de flesta tutorials på nätet tar inte upp den. Den verkar dock vara det enklaste sättet att få igång RMagick på OS X 10.4.

http://rubyforge.org/frs/download.php/18349/rm_install.zip

Installationen görs som standard utan stöd för TIFF-bilder. Om du behöver TIFF-stöd står det hur man gör i den medföljande readme.txt Jag måste säga att hela installationen känns o-macig och det märks att det inte är ett gäng apple-människor som har skrivit den från början.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar