lördag 30 juni 2007

Apple kan det där med marknadsföring


Apples telefon, iPhone, släpptes igår i USA. Köerna rapporterades vara upp till en kilometer långa och folk väntade verkligen på att få lägga ut i runda slängar 5000 spänn, eller 14 000 om man räknar med abonnemangskostnaderna, på en telefon. Imponerande marknadsföring måste jag säga.

Redan innan produkten var släppt skrevs det mer om iPhone än om både Nokias och SonyEricssons alla telefoner tillsammans. Analysföretaget Cision räknar med att gratisreklamen som iPhone har fått hittills är värd omkring 300 miljoner kronor per månad sedan företaget talade om att de tänkte släppa en telefon. Den marknadsföringsbudgeten hade fått vilken marknadschef som helst att gnugga händerna av förtjusning.

Hur gör Apple då? De gör en mobiltelefon för användaren, inte för tekniknörden. Istället för att försöka klämma in ett helt tangentbord på sin telefon som Blackberryn eller HTCn har så har iPhone en enda knapp. iPhone har inte den bästa kameran, den största hårddisken eller den snabbaste processorn. Apple vill inte tävla med prestanda i en bransch där det dyker upp snabbare prylar varje månad. Istället bygger man på att företaget är bäst på att göra lättanvända prylar som är riktigt snygga och dessutom brukar fungera som de ska.

Det är på tiden att de stelbenta företagen Sony Ericsson och Nokia får en rejäl utmaning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar