tisdag 19 juni 2007

Risken med att anlita egenföretagare


Om du är helt beroende av tjänster från en egenföretagare kan det vara klokt att kontrollera vad som händer i en krissituation där ägaren av företaget försvinner eller inte kan jobba längre.

Ett exempel dök upp häromdagen då ägaren av ett litet webbhotell inte kunde förmedla sig med omvärlden längre. Jag har ingen aning om varför det hände, men i tråden spekuleras om att ägaren är häktad. Det kan ju vara alltifrån sjukdom till bilolycka som ligger bakom, så innan informationen är bekräftad tar vi det med en nypa salt. Egentligen spelar det mindre roll: ägaren är ju ändå inte kontaktbar. Just denne webbhotellsägare ringde upp mig för några månader sedan och vilja sälja plats i en serverhall här i Växjö. Som tur var nappade jag inte på erbjudandet.

Det finns dock en del saker man kan göra för att skydda sig mot sådana händelser som egenföretagare:


  1. Se till att det finns dokumentation på hur de viktigaste bitarna i din verksamhet sköts. Någon annan än du måste också känna till att dokumentationen finns om det skulle hända något allvarligt.

  2. Prata gärna med andra företagare inom samma bransch och se om ni kan upprätta något slags samarbetsavtal som används i nödfall. För tjänsteföretag är det mycket viktigt, och hjälper även vid arbetsanhopningar i vardagen.

  3. Automatisera så mycket som möjligt i din verksamhet så att det är lätt att ta över den och driva den vidare. Detta hjälper ju dig att driva den bättre och smidigare även om det inte skulle hända något.

  4. Var öppen mot dina kunder och förklara läget. Ofta kan du få oväntat bra råd från dem om hur de tycker att du ska säkra driften av ditt företag.

  5. Använd din semester till att testa hur verksamheten fungerar i din frånvaro. Går den på sparlåga? Fungerar den över huvud taget?Det här är inget man fixar på en dag, det tar tid. Jag försöker hela tiden göra mitt företag oberoende av mig som person, men det är mycket att tänka på innan det blir rätt. Ambitionen finns där dock, och det brukar göra att det hela tiden blir lite bättre.

1 kommentar:

  1. Egenföretagare tycker om att jobba en massa ofakturerbara timmar, ja.

    SvaraRadera