måndag 25 juni 2007

Operation dag 1: På plats i Lund


Nu är det snart dags att opereras igen. Jag tog tåget till Lund i morse, och nu har jag inkvarterat mig i rum 2 på ögonkliniken tillsammans med en trevlig herre vid namn Stig.

För er som inte känner till historien bakom kommer en kort sammanfattning av anledningen till att jag opereras: på kvällen före julafton förra året såg jag något skumt i ögonvrån. Det såg ut som om jag hade kvicksilver i ögat, men det störde inte den vanliga synen, så jag avvaktade. Några dagar senare dök det upp en stor svart skugga som växte dag för dag. I mellandagarna gick jag till optikern, men han såg inget fel. Dagen efter var jag hos ögonläkaren i Växjö. Han konstaterade att jag hade fått näthinneavlossning och skickade mig direkt till Lund.

Dagen efter hade jag ett nyopererat öga fyllt av gas som skulle hålla näthinnan på plats. Det såg lustigt ut ur min synvinkel eftersom gasen fick ögat att se ut som ett akvarium när gasen skvalpade omkring.

I mars släppte näthinnan igen, tydligen räckte det inte med gasen. Rejälare doningar sattes in, och man fyllde istället ögat med olja. Nackdelen med oljan är att man måste ta ut den när den har gjort sitt jobb, och därför ligger jag nu i Lund.

Förhoppningsvis går allting fint, och jag blir sjukskriven i en knapp månad. Det är inte så värst enkelt att driva ett företag när man är sjukskriven tre av årets första sju månader, men det har fungerat hyfsat. Visst tappar man några kunder, men den egna hälsan får gå före.

Vi får se hur mycket jag kan, vill och orkar rapportera. Ni kan ju utgå från att allt har gått bra. Jag är här för undersökning idag, operation i morgon och hemfärd på onsdag.

14.30
Jag har precis varit på undersökning. Jag kommer att få samma läkare som tidigare, och det känns bra. Det högra ögat hade läkt bra. De hittade tyvärr bristningnar i näthinnan på det andra ögat. Turligt nog går det att åtgärda utan operation, de använder laser för att laga hålet. Jag har fått ögondroppar som öppnar upp pupillerna, så nu är det mesta suddigt. Tiden mellan måltiderna fördriver jag med att titta på film. Just nu går Mister Bean's Holiday på MacBook Pron. Läkaren räknade med att sjukskrivningen skulle bli på omkring två veckor, bättre än väntat med andra ord.

16.42
Vi äter ofta. Det är väl för att man ska ha något att göra, antar jag. Jag har hunnit prata med läkaren som ska utföra operationen. Hon kunde inte se bristningarna i vänsterögat, så det kontrollerar hon direkt efter operationen. Annars upplyste hon mig mest om riskerna med operationen. Utsikterna för att få en bra syn på högerögat är inte så stora. 0.3 gissade hon på i bästa fall. Dessutom är risken för gråstarr hög nu när jag har fått operera flera gånger. Men det är bättre med lite syn än ingen syn alls.

Operationen är i morgon förmiddag vid tiotiden. Vi har fått en ny rumskamrat, Bengt. Det är hans första operation, men han verkar ta det ganska lugnt.

21.00
Nu har jag pratat med Johanna också. Det känns bättre. Jag ska se om jag kan sova något inatt bredvid de snarkande gubbsen. En av de andra opererades i morse och har haft riktigt ont under dagen. Vi får hoppas att de inte snålar på bedövningen för min del.
Jag såg till att skaffa två flaskor DrPepper och en stor påse godis, så nu fixar jag morgondagens återhämtning utan problem. Jag har tittat på filmen Finder's Fee under kvällen. Riktigt intressant film, men slutet var förutsägbart.

3 kommentarer:

 1. tänkt mkt på er idag.
  för min del gick det lysande, jag löneförhandlade som en gudinna :P

  ah anyway - jag hoppas du blir tokfrisk ögonaböj.

  puss o kram

  SvaraRadera
 2. Lycka till med allt David. Jag tror allt kommer gå utmärkt. :)

  SvaraRadera
 3. Ha ha, nu när du inte ser så bra så får din intro-mening på Standout en helt annan innebörd.
  Hur ser du ut egentligen?

  SvaraRadera