torsdag 21 juni 2007

Sjuk på jobbet? Ingen höjdare.


Och så var det det där med att gå till sitt arbete när man är sjuk. De senaste dagarna har det hostats och snörvlats något ofantligt på jobbet, och det handlar inte om allergier. Jag förstår inte att folk envisas med att dyka upp på jobbet fastän man är genomförkyld. De flesta som sitter där kan dessutom med enkelhet utföra stora delar av sitt arbete hemifrån.

Att gå till jobbet när man är sjuk medför att man smittar sin omgivning, vilket leder till ännu fler sjuka och en risk att man själv får sjukdomen en andra gång. Vi har till och med haft exempel på folk med magsjuka som dyker upp på jobbet. Jag tycker inte att det är schysst. För arbetsgivaren kan det visserligen tyckas positivt att folk dyker upp och visar att de vill hjälpa till även om de är sjuka, men jag tror inte att det gynnar arbetsgivaren i längden. Man kan exempelvis räkna på vad det kostar om en är hemma i två dagar extra för att krya på sig jämfört med att ytterligare sju personer insjuknar och måste vara borta ett antal dagar från jobbet. Det är inte alltid ekvationen blir till arbetsgivarens fördel. Folk är inte så oumbärliga som de tror sig vara.

Samtidigt skriver Aftonbladet om att anställda tar ut 80% fler dagar för vård av barn än en egenföretagare gör. Självklart är vare sig egenföretagare eller deras barn mindre sjuka än genomsnittet, man prioriterar helt enkelt bort att vara ledig på grund av sjukdom. Min gissning är att det straffar sig.

Jisses vad gnällig jag lät nu. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar