David skriver om livet som egenföretagare, goda vanor, mac, ruby on rails, smarta lösningar och andra sporadiskt påkomna saker
måndag 29 december 2008
4 tips för att hålla nyårslöften
Jag diskuterade nyårslöften med en vän idag. Ni vet hur det funkar: folk lovar sig själva att gå ner i vikt, sluta röka och börja träna. Nästkommande vecka har de spenderat tusenlappar på träningskläder och gymkort bara för att gå till gymmet tre gånger och sedan aldrig sätta sin fot där igen.
Hur gör man då för att öka chanserna att uppnå målen? Jag har sammanställt en liten lista:
1. Ett mål i taget
Att ge sig på fler än ett mål gör dig ofokuserad vilket i sin tur minskar dina chanser att lyckas. Möjligtvis kan man tänka sig ett jobbrelaterad mål och ett privat mål.
2. Försök i minst 21 dagar
Jag har hört det, läst det och provat själv: tre veckor är vad vi behöver för att vänja oss vid en ny vana. Ge inte upp innan du nått slutet på de tre veckorna, och helst inte efter det heller.
3. Utmana en kompis
Är ni två som ska börja träna eller sluta röka är det både roligare och mer troligt att ni lyckas än om båda försöker på var sitt håll. Om ingen vill anta utmaningen kan du helt enkelt slå vad om att du kommer att lyckas med ditt mål. Det är säkert någon som vågar sätta emot vilket i sig turligt nog ökar dina chanser att vinna vadet.
4. Logga dina framgångar
En vanlig kalender duger bra, eller varför inte din blogg om du har en sådan? Det finns också många program som kan hjälpa dig, ett exempel på det är iPhone-applikationen Streaks som hjälper dig att markera de dagar du lyckades uppnå ditt mål.
Mer läsning:
Leo på Zen Habits har en lista på 20 Motivation Hacks om du behöver inspiration för att uppnå dina mål.
tisdag 23 december 2008
Egenföretagare i julruschen
Det går ganska bra att kombinera julruschen med egenföretagande, i alla fall inom min bransch. Trådlösa nätverk finns i stort sett överallt, och i värsta fall får man dra fram sitt mobila bredband för att kolla så att inga akuta ärenden har dykt upp. Å andra sidan är de flesta lediga över jul och nyår, så det få som hör av sig i alla fall. iPhone, som halva släkten verkar ha köpt in, gör det lätt att läsa e-post, sköta support och besöka viktiga webbplatser (som Hattrick).
Så det svåra är inte att göra sitt jobb. Det svåra är att låta sig själv vara ledig. Jag fick en skön julkänsla när vi satt och spelade sällskapsspelet Bezzerwizzer på måndagsförmiddagen, och brorsans tomteframträdande hade redan fått oss på gott humör kvällen innan. Datorn har inte använts speciellt mycket de senaste dagarna. Istället har jag satsat på att umgås med släkten, även om jag tillät mig vara lite nördig genom att duellera i Airhockey med Marcus på våra iPhones.
Just nu har jag slagit mig ned vid köksbordet hemma hos Johannas pappa och fixar lite småsaker som måste göras.
Jag avslutar med ett par bilder på mina halvgalna bröder som får för sig att leka Piff & Puff mitt i centrala Malmö. Albin hade dessutom stora problem med att få plats i vår lilla bil på hemresan.
torsdag 18 december 2008
Entreprenörsfika och Bloggy
I går träffade jag tre killar som alla gillar entreprenörskap på webben. Det var superbloggaren Tommy K Johansson, Christian Rudolf från Disruptive och Rasmus Sveningsson. Vi sågs för en snabb fika på Broqvists konditori i Växjö och hade lite allmänt snack om entreprenörskap och webben. Jag fick en del bra tips om bloggande från TKJ, och det var inspirerande att höra de andra prata om saker de brann för.
I veckan har jag också startat en mikroblogg via Bloggy, för alla de där korta småsakerna som är intressanta men som jag inte hinner med att skriva om i längre blogginlägg. Så vill du ha koll på mig lite mer frekvent kan du spana in standout.bloggy.se. Bloggy är kodat av Jonas Leijon som jag ser fram emot att träffa på 24h Business Camp.
För övrigt är det bra att ha bröder som kan hoppa in och hjälpa till med hemsidor när man själv inte riktigt hinner med. Tack för hjälpen med bilderna, Albin.
onsdag 10 december 2008
Jag ser fram emot Draknästet
Den mycket intressanta TV-serien Dragon's Den har fått mig och många andra fångade framför skärmen. Handlingen är enkel: det sitter ett gäng personer med mycket pengar och lite tid. Till dem kommer deltagare med idéer, gott om tid men utan pengar. Deltagarna får presentera sina idéer, och sedan får de pengar av investerarna eller blir utskällda för att de har tagit upp deras tid.
Nu ska serien göras på svenska. Enligt Anders på WN blir det ett intressant gäng som ska sköta investeringarna i den svenska varianten.
Gunilla von Platen
Gunilla äger Xzakt Kundrelation och är mycket skicklig inom säljsidan och har bland annat hjälpt Skandia att bygga upp sin säljverksamhet. Enda kvinnan bland drakarna, vilket följer den brittiska förlagan till punkt och pricka.
Richard Båge
Richard är grundare av både Mediaplanet och försäkringsmäklaren Insplanet och utsågs till Stockholms främsta entreprenör 2008 och äger en privatjet.
Ljubo Mrnjavac
Ljubo är delägare i riskkapitalbolaget Scandinavian Cap, VD på ett glassbolag och grundare till Pölsemannen.
Mats Gabrielsson
En av Sveriges rikaste affärsmän. Han älskar att ta risker både i affärsvärlden och på travbanan. Förvandlade Datatronic från ett konkursbolag till ett jättebolag och sålde med miljardvinst.
Sven Hagströmer
En äldre herre som ser ut och beter sig som den klassiska finansmannen. Har byggt upp ett stort kapital bland annat genom att köpa och sälja bolag.
Det är på tiden att Sveriges bästa entreprenörer blir sedda som rockstjärnor på hemmaplan. Det borde inte vara så att man måste upp i Kamprads nivå för att bli välkänd. Men det kanske är fult att vara entreprenör?
Här kommer lite inspiration från ett BBC-avsnitt:
måndag 1 december 2008
Jul i New York
Några av våra goda vänner har fått för sig att gifta sig i New York. Det betyder naturligtvis att vi har åkt dit för att hälsa på dem, gå på bröllop och se vad staden har att erbjuda och samtidigt få lite paus från den just nu ganska hektiska vardagen. Varken jag eller Johanna har tidigare varit i USA.
Resan var lång med en mellanlandning i Paris. Men med stora fina flygplan, bra filmer och god mat på resan mådde vi ganska fint. Det första vi såg när vi landade i Newark var en Ikeabutik. Intressant att man kan flyga över halva jordklotet och ändå lyckas stöta på svenska butiker det första man gör.
Newark ja. Det var kanske inte den bästa flygplatsen att landa på när man ska vidare till Long Island i New York. Med en skrynklig vägbeskrivning och två tunga resväskor försökte vi oss på att ta tåget in mot Penn Station. Det hade väl inte varit några problem om det inte var att det fanns två Penn Station, ett precis utanför Newarks flygplats och ett inne i New York. Glada i hågen över att resan gått kvickt hoppade vi av på den förstnämnda stationen. Det var mindre än vi hade trott, men vi skulle nog fixa det ändå. Det var fullt av skumma typer på stationen, så vi frågade den första polisen vi hittade om hur vi kom vidare till Long Island. Han tittade förvånat på oss och sa att vi var helt fel ute. Vi hade hamnat i ett område som våra amerikanska vänner själva inte vågade besöka på grund av den höga brottsligheten. Nästa tåg in till New York gick om 20 minuter, och några timmar senare hade vi lyckats ta oss ända fram till hotellet i Rockville Centre. Det firades med en gigantisk burgare på amerikanskt vis.
Vi fick chansen att gå på NHL-hockey, och den möjligheten får man inte så många gånger i livet om man till vardags håller till i Småland. Matchen var mellan NY Rangers och Pittsburg Penguins. Handlingen var som hämtad ur en Amerikansk sportfilm: Rangers låg under med 0-2 efter halva matchen, men lyckades hämta upp underläget och vann efter straffar där svenskarna hade huvudrollerna med två straffmål och några fenomenala målvaktsräddningar.
Bröllopet var också en intressant upplevelse. Själva vigselakten påminde mycket om svenska bröllop medan festen efteråt var en uppvisning av frosseri i stora mått. Det var fria drinkar under hela kvällen, och vi fick först plocka lite olika sorters smårätter, och efter en stund dök det upp stora fat med bland annat fisk, kött, sushi, lasagne och friterad kyckling. Vi åt så vi blev mätta, men amerikanarna låg alltid minst en tallrik före oss. Efter en stund dök brudgummen upp och undrade vad vi tyckte om cocktail-hour. Själva middagen - som bestod av sju rätter där av varje rätt motsvarade en normal svensk lunch - hade inte ens börjat än.
Vi hann också med att besöka Times Square, se frihetsgudinnan, äta amerikansk skräpmat, imponeras av Macy's många genomarbetade skyltfönster, åka vilse i tunnelbanan och irritera taxichaufförer genom att vägra betala dricks för att de tar en från punkt A till punkt B. Det är för övrigt stor risk att tre taxibilar bromsar in framför dig om du höjer armen för att vinka till en kompis på Manhattan.
Det var en intressant resa, och jag lyckades hålla ställningarna på jobbfronten trots en kraschad server och stora tidsskillnader. På hemvägen blev vi tre timmar försenade på grund av att vi missade anslutningsflyget med fem minuter. Nu ska jag försöka ta igen lite förlorad sömn. Mellanlandningen hemma hos Pappa i Malmö hjälpte tydligen inte riktigt.
torsdag 27 november 2008
Skapa en blogg på femton minuter
När Ruby on Rails först dök upp på marknaden slog det igenom mycket tack vare en film som visade hur man gjorde en blogg på femton minuter. Folk blev inspirerade att prova ett snabbt utvecklingsverktyg och många började använda Ruby on Rails.
Videon har funnits kvar länge, men där används en gammal version av Ruby on Rails. Därför var det på tiden att det dök upp en ny film som visar hur man gör samma sak i Ruby on Rails version 2.2.
Filmen hittar du på rubyonrails.org/screencasts. Installera Rails och försök hänga med!
fredag 21 november 2008
Fredagshumor: Earthcake
Rikard Palm - som folk tycker synd om eftersom han inte får synas lika mycket i TV som han brukar - har rejäla problem med samtalet till Tokyo. Det är både uttalet av earthquake och var Sverige ligger rent geografiskt som blir enormt roligt.
torsdag 20 november 2008
Git - min nya bästis
Om du arbetar seriöst med webbutveckling använder du naturligtvis någon slags versionshanteringsprogram för att kunna gå fram och tillbaka mellan olika versioner av dina webbplatser. Jag kör mestadels med Git nuförtiden, det är både bättre och snabbare än Subversion som jag använde tidigare.
Framför allt kan man jobba med olika varianter (branches) av sin kod på ett smidigt sätt. Du kan alltså parallellt arbeta med version 2.0 av en webbplats medan du gör uppdateringar av version 1.5. När de är klara slår du bara ihop dem. Jag har kört Git på alla nya projekt sedan i augusti någon gång, och det är inget jag ångrar.
Nu har det dykt upp en lovande grafisk Git-klient till Mac OS X. Den har det föga fantasifulla namnet GitX och är i skrivande stund uppe i version 0.5. Själv jobbar jag snabbast i terminalen, men det är ett utmärkt alternativ för folk som inte använder Git så ofta. Dubbelklicka på filerna som ska checkas in till vänster, de dyker upp i det högra fältet. När du är färdig skriver du ditt logg-meddelande i mittenrutan och trycker på Commit. Enkelt och bra.
Ikväll blir det vampyr-film på bio med Mia och Christian, och till helgen laddar jag inför Tobias födelsedagspartaj. Det ska bli skönt med lite paus från allt programmerande.
Arkiverat i:
program,
programmering,
webbutveckling
måndag 17 november 2008
Hur många IT-nördar krävs det för att byta en propp?
När jag sticker laddaren till MacBook Pron i vägguttaget blixtrar det till och rummet blir mörkt. Min första tanke skulle kunna ha varit: "Lever jag?" eller "Brinner det?". Men istället tänker jag "Undrar hur det gick med datorn!".
Eftersom novemberkvällar är fantastiskt mörka och mitt mörkerseende är katastrofalt dåligt fiskar jag upp mobilen ur fickan. Cirka 20 sekunder senare har jag installerat myLite som på ett trivsamt sätt sprider ljus i rummet.
Egentligen är jag tillräckligt nöjd med min tillfälliga lösning, men jag inser att fästmön inte kommer att vara lika övertygad om min iPhone-ficklampas förträfflighet när hon kommer hem till en i övrigt mörk lägenhet. Jag inser att jag behöver byta en propp. Det är ju lätt.
Faktum är att jag aldrig har bytt en propp i hela mitt liv. Det är egentligen lite pinsamt med tanke på att jag har en far som har jobbat som elektriker och en mor som har mångårig erfarenhet av att sätta ihop proppskåpsscheman. Jag kan gissa hur man gör, men det skulle kunna sluta i kaos. Google blir min räddning. Tio minuter senare har jag gjort ett besök på Konsum och inhandlat proppar och potatischips. Nödproviant är ju bra att ha ifall det här skulle ta lång tid.
Besvikelsen är stor när det hela är över på mindre än två minuter och jag får släcka min virtuella ficklampa. Bra IT-nörd reder sig själv.
Åh, jag höll på att glömma min cliffhanger. Datorn klarade sig fint.
söndag 16 november 2008
すし-time!
Jag gillar sushi. Jag och Johanna kan äta det tre dagar i veckan utan problem. I helgen var vi inbjudna till Peter, en av Sveriges bästa sushi-kockar som bland annat har kommit tvåa i SM.
Han slängde ihop sushi på löpande band, och vi andra behövde bara sitta ned och njuta medan mästerverken serverades direkt vid bordet. Ägg- och kaviarsushi hörde till de konstigare, men det serverades även vanliga laxnigiri, bacon- och ädelostmaki och säkert ett tjugotal andra varianter. Om du vill prova själv och inte råkar ha en sushikock i närheten rekommenderar jag Maido i Växjö, de har stans bästa sushi.
Mer läsning om sushi.
torsdag 13 november 2008
Lita blint på teknik?
Jag hälsade på en kund utanför Ljungby idag. På vägen hem bestämde jag mig för att testa GPS:en och se om den hade några snabbare förslag på hemresa. Det gick inte så bra, trots nyligen uppdaterade kartor ...
Ibland är det bra med GPS. Ibland hamnar man rejält fel.
Nu är platsen för 24BC bestämd, och jag blev ännu mer sugen på att åka. Vi är nu uppe i 45 lag, plus 11 på väntelistan. Det verkar finnas utrymme för att anordna ett i södra delarna av Sverige också.
tisdag 11 november 2008
Pixelmator - bildbehandling för vanliga människor
Pixelmator är ett bildbehandlingsprogram. Tänk Photoshop så vet du ungefär vad jag pratar om. Men Photoshop är dyrt, segt och har massor av funktioner som ingen kan använda. Därför har jag sedan ett tag spanat på konkurrenten Pixelmator som idag släpptes i en helt ny version.
Programmet går att köpa för 500 kr (400 kr om du anger rabattkoden MacMania) och är ett verkligt fynd. Du kan göra det mesta som du brukar göra i Photoshop, och hittills är det bara textredigeringsverktyget som jag tycker behöver förbättras ännu mer. Det tar några timmars användning innan du har vant dig om du är en inbiten Photoshoppare, men sedan vill man helst inte gå tillbaka till Photoshop.
Den kommande version 1.5 Spider ska dessutom få ännu bättre verktyg för oss som sysslar med grafik för webben. Har du en mac och använder Photoshop borde du testa det här programmet direkt. Jag har precis sett till att företaget har skaffat en licens.
Photoshop är inte helt utslängt än, men standardprogrammet för att öppna Photoshopfiler på min dator heter numera Pixelmator.
Bond & stelbenta SF
I söndags var jag, Johanna och ett gäng med kompisar på bio. Vi såg den senaste Bond-filmen, Quantum of Solace. Filmen var en typisk Bond-film med explosioner, tekniska prylar och bondbrudar. På det planet blev vi inte missnöjda.
Men det finns företag som inte riktigt förstår hur omvärlden fungerar. När ett par hundra människor som betalat 100 spänn för att se filmen precis har bänkat sig börjar SF hytta med sitt stora pekfinger. De kör upp en stor svart skärm med vit text. Där står det om hur hemska de tror att vi som biobesökare är. Pirater! Vi får absolut inte på några villkor får kopiera filmen, och att folk som piratkopierar är orsaken till att folket på bion inte kommer att få jobba kvar där längre.
Har SFs ledning över huvud taget funderat över vad det här ger för konsekvenser? Eller ska de fortsätta med fler galna beslut? Här får ni lite hjälp på traven med reflektioner som vanliga människor har.
- Folk som uppenbarligen bidrar till SF-personalens löner känner sig påhoppade. Stämingen i salongen sjunker. Det kan inte vara bra för SF. Visa en trailer för en bra film istället så kommer jag kanske tillbaka nästa gång.
- Det är ingen som vill se en film som är inspelad i en biosalong, allra minst om salongen är full av människor som tuggar chips och snörvlar.
- Om någon skulle ha bemödat sig att ta med utrustning för att kopiera filmen, köpt en biljett och tagit sig till föreställningen skulle då det där meddelandet stoppa piraten i fråga?
måndag 10 november 2008
iPhone, Spotify och 24timmarsutmaning
Nu har jag kört iPhone sedan i fredags. Den fick ersätta min Sony Ericsson w890i och Tele2 åkte ut till förmån för Telia. Prismässigt blev det ingen större skillnad mot Tele2 om man räknar in det mobila bredbandet. Jag gillar telefonen skarpt, och det känns som om jag kan åka iväg en helg utan att ha datorn med mig och ändå kunna lösa akuta situationer som uppstår.
Några kommentarer:
- AppStore är fantastisk. På ett par sekunder har jag installerat en ny applikation och många är helt gratis. Exempelvis kör jag en VNC-klient och en SSH-klient på min iPhone.
- Skärmen blir kladdig fort
- Positioneringen är snabb och tillräckligt pricksäker för mina behov.
- Kameran funkar bra i dagsljus, men utan blixt är den rätt värdelös inomhus om folk inte sitter helt still.
- Uppkopplingen är kvick och det är enkelt att ansluta till trådlösa nät
- Batteritiden är okej, varken bra eller dålig.
- Skärmen är fantastiskt skarp.
- iPhone har inte stöd för MMS och att använda telefonen som 3G-modem utan att hacka den.
- Det funkar faktiskt bra att surfa och skicka mail . Det har varit bökigt på de flesta andra telefoner jag har provat.
Arkiverat i:
entreprenörskap,
iphone,
webbapplikationer
fredag 7 november 2008
Fredagshumor: rättstavning
Ni har säkert sett den förut, men den är så rolig att den är värd att se igen.
Ikväll bär det av till Gislaved, det var ett bra tag sedan jag var där senast.
tisdag 4 november 2008
Fler företagare i familjen
Nu har min bror Tobias äntligen tagit sitt förnuft till fånga och insett att man inte kan vara anställd hela livet. En ny mäklarfirma har startats i Karlshamn, och om Tobbe jobbar lika hårt som han brukar kommer de att vara marknadsledande om tre år.
Vill ni se världens bredaste smile kan ni kika på artikeln i BLT.
Arkiverat i:
egenföretagare,
entreprenörskap,
familj
måndag 3 november 2008
Vilkentid.se omnämnd i Metro
Tack vare ett tips från människan Gabriel fick jag veta att webbtjänsten Vilkentid.se omnämndes i tidningen Metro idag.
Så här står det:
Hitta en tid att träffas. Det finns många olika mötestidsbokningssajter på nätet. Svenska sajten Vilkentid, http://vilkentid.se är föredömlig ...Visserligen omnämns en konkurrent till Vilkentid i samma artikel, men det är ändå roligt att bli uppmärksammad. Vi får hoppas att läsarna totalt ignorerar den andra sajten och hoppar in hos oss istället. ... och för er som inte fattar kopplingen till Hipp Hipp ovan finns det en förklarande video
söndag 2 november 2008
ImageScience + Rails + Passenger = Permission denied
Det här kanske kan vara till hjälp för andra som stöter på samma problem som jag. Bildhantering är ganska roligt i Ruby on Rails. Tyvärr drar det mest kraftfulla alternativet RMagick väldigt mycket minne. Minne är ganska dyrt på delade servrar, så jag installerade ImageScience med Ruby Inline som ett lättviktsalternativ till RMagick.
I produktionsläget fick jag ett felmeddelande:
Errno::EACCES: Permission denied - /var/www/.ruby_inline
Inga problem, tänkte jag och körde en chmod 777 på /var/www/.ruby_inline
Men det ville inte Ruby Inline vara med om:
.ruby_inline is insecure (40777). It may not be group or world writable. Exiting.
Så istället låter jag Ruby Inline jobba mot applikationens tmp-mapp. Det gör du enklast genom att öppna config/environment.rb och lägga till följande kod någon stans i början av filen.
ENV['INLINEDIR'] = File.join(File.dirname(__FILE__),'../tmp')
Sedan beror det lite på vilken under vilken användare du kör Passenger, men du kanske även kan behöva se till att rättigheterna på din tmp-mapp är okej i din deploy.rb (om du använder Capistrano). Standardanvändaren för Passenger är www-data.
onsdag 29 oktober 2008
Sterlingkraschen - en liten extra vardagsutmaning
Vad tänkte du när taxichauffören berättade att det flygbolag som ni skulle åka med hade gått i konkurs? - Då kändes det som att det skulle bli en liten extra vardagsutmaning, säger André Hindersson.Flygbolaget Sterling gick i konkurs och många blev förbannade, rädda och irriterade. Men André verkade vara rätt cool och löste problemen. Sån't gillar jag. (Via DN)
GleSYS och konsten att hantera driftstörningar
Jag har några servrar som står hos GleSYS, ett av de större bolagen i Sverige när det gäller serverhotell. För det mesta har jag varit mycket nöjd med tjänsterna och supporten. I tisdags morse fick de stora problem, och min server var oåtkomlig några timmar. Efter ett snabbt mail till supporten vid niotiden fick jag svar inom en halvtimme och de hade åtgärdat mitt problem. För andra gick det inte lika bra.
Nyss dök ett mail från GleSYS VD upp i inkorgen där hela händelseförloppet förklaras, vad som gick snett, varför det hände och vad de gör för att lösa problemen så att det inte dyker upp i framtiden. Hos andra leverantörer har jag bara fått höra att det borde fungera. Ingen hint om varför, om det berodde på mig eller något helt annat och om jag kan förvänta mig att det händer igen.
En eloge till GleSYS för ett snyggt hanterat problem. Man kan inte vara felfri jämt, men det här är en av få driftstörningar och jag gillar prioriteringen att först meddela att det är problem, sedan lösa problemen och till sist förklara vad som hände. Är du duktig leverantör av SAN har du stora möjligheter att få en ny kund i Falkenberg just nu.
söndag 26 oktober 2008
Kamikaze-tenta
Igår hade vi Mia och Christian på besök. Det blev god mat följt av massor av ost och kex. Men kvällens höjdpunkt var ändå att vi bestämde oss för att åka till Japan till våren. Sagt och gjort: vi bokade in varsin flygbiljett tur och retur till Japan. Vi blir borta i tre veckor och ska besöka allt ifrån sushirestauranger till svärdsmuseum.
I morgon skriver jag Mid-term exam i japanska på Växjö universitet, och det är meningen att jag ska kunna konversera någotsånär väl lagom tills vi åker. Vi blev förresten besökta av ett gäng japanskor på förra lektionen. En av dem kunde inte sluta skratta när jag sa att jag gillar att äta japaner. Meningen var att säga att jag gillar att äta japansk mat, men det kan ju inte alltid bli rätt.
Jag har hunnit med att operera ögonen. Linsen i högerögat är nu utbytt mot en syntetisk dito eftersom hela världen blev dimmig under sommaren. Gråstarr i min ålder är inte så vanligt, men jag lyckas tydligen med det mesta när det gäller synen. Nu ser jag bättre ut igen.
Helgjobb blir ofta rätt bra
Det har hänt några gånger att jag har suttit med ett par andra en hel helg och bara utvecklat något från grunden eller förbättrat någon befintlig webbplats. Ofta blir det väldigt bra när man bara fokuserar på en enda sak.
Mattias & Steffe skriver om tjugofyratimmarsprojektet SkapaTillsammans som de genomför(de) nu i helgen. Ted Valentin pratar om att köra något liknande fast med fler personer och fler projekt.
Brist på tid gör att du måste prioritera. Du kan inte ha med hundra finesser när du vet att allt ska vara klart på söndag eftermiddag. Du kan inte slösa bort tid på oviktiga saker och det leder till att det du producerar blir bättre.
Några tips om du ska panikutveckla över en helg:
- Se till att alla tekniska grejer, såsom utvecklingsmiljöer är fixade innan helgen. Det tar onödig tid från själva utvecklingen om alla ska behöva installera senaste versionen av Rails eller fundera över varför just den versionen av MySQL inte fungerar med PHP5.
- Var på ett ställe där ni inte stör några som inte är med i projektet, såsom en irriterad sambo
- Ha matplanerna fixade innan ni sätter igång, annars blir det aldrig paus.
- En back med gott öl skadar verkligen inte och ger fler naturliga pauser
- Ha gärna folk som är duktiga på olika saker. Med tre kodnördar blir det sällan snygga webbplatser.
- Använd whiteboard och rita på papper innan du kodar.
- Se till att någon är riktigt duktig på programmeringen. Vilken plattform ni väljer spelar mindre roll, bara ni känner er bekväma med den.
- Fira framgångar. Se punkt fyra.
Arkiverat i:
entreprenörskap,
tips,
webbutveckling
måndag 20 oktober 2008
Hur ser din webbplats ut i olika webbläsare?
Jag minns inte om jag har tipsat om det tidigare, men IE Netrenderer är verkligen ett guldkorn för oss som arbetar med webben. Du kan snabbt kolla hur din webbplats ser ut i olika webbläsare utan att installera några program.
Kombinera denna snabbkoll med IEs 4 OS X om du kör Mac så kan du vara hyfsat säker på att din webbplats kommer att fungera med de vanligaste webbläsarna på marknaden. Nu önskar jag mig bara en bra debugger för IE, likt Firebug för Firefox. Det är ju märkligt att den webbläsare som buggar mest har det sämsta stödet för att spåra buggarna.
fredag 17 oktober 2008
En självuppfyllande profetia
Om det inte hade stått i tidningarna att det var dåliga tider har jag och många andra inte haft en aning om det. Affärerna går strålande. Kan det möjligtvis vara så att medierna till stor del orsakar lågkonjunkturer genom att skriva om dem? Alla förväntar sig dåliga tider, ingen vågar investera utan håller hårt i sina pengar och därmed är lågkonjunkturen ett faktum.
Jag undrar just vad som hade hänt om Aftonbladet & co hade valt att skriva om positiva ekonomiska utsikter istället för att spä på folks nervösa agerande med ännu fler chockartade rubriker.
tisdag 14 oktober 2008
Billiga böcker i Växjö
Ni som har vägarna förbi stortorget i Växjö i morgon kan passa på att spana in BokKnallen som säljer riktigt billiga böcker. Företaget drivs av min farbror och finns på plats 9.00 till 15.00.
Hälsa till Pelle från mig.
måndag 13 oktober 2008
Spotify - music on demand
Jag köper det mesta av min musik, oftast via iTunes eller direkt på CD. Det innebär att jag har tillgång till exakt den musik som jag har betalat för, men det blir dyrt om man ska ha en stor samling på hårddisken. På fester kan musikbudgeten lätt sticka iväg när folk ska ha in sina favoritlåtar i spellistan.
Spotify löser det problemet. Genom att betala en liten summa per månad, ungefär halva priset av en CD, kommer man åt miljontals låtar som streamas direkt till din dator. Utbudet är fenomenalt, låtarna börjar spelas direkt och gränssnittet känns smidigt.
Den här tjänsten känns helt klockren för min del. Det finns en gratisvariant som spelar upp reklam ibland, men med det låga priset känns det nästan fjantigt att inte betala för sig.
Nackdelen är att musiken inte är tillgänglig för överföring till exempelvis iPod, men å andra sidan lyssnar jag i stort sett aldrig på musik den vägen. Jag vill ha musik på när jag jobbar och när vi har partaj hemma, då är Spotify perfekt. Det finns dessutom snabblänkar för att köpa låtarna i iTunes om du skulle vilja ha dem på iPod.
lördag 11 oktober 2008
Lugn helg?
Jag och Johanna har varit fullbokade i stort sett varje helg sedan i maj, så den här helgen tänkte vi bara ta det lugnt och träffa varandra för en gångs skull. Det gick inte så värst bra; både min och Johannas mamma bestämde sig för att hälsa på i helgen. Trevliga besök, men vi får se till att ta få tid för varandra i morgon istället. Mamma var på väg till Tobias som brukar fylla år i början av oktober. Presenten blev ett trådlöst tangentbord till hans Mac mini, jag hoppas att det blir snyggt på soffbordet.
Vi gick och såg Wall-E med Christian och Mia. Trevlig film, men det är skumt att höja medelåldern i en biosalong när man själv inte ens fyllt 30. Den lilla roboten kändes som en digital motsvarighet till Mister Bean, båda kommunicerar med små glada tillrop och får folk att skratta genom att sätta sig i knasiga situationer.
Jag har fått många kommentarer på VilkenTid.se. Ett av de bästa förslagen var att lägga till en tid i iCal (eller Outlook) med automatik när tiden är bokad. Det har jag fixat nu, men jag har inte möjlighet att testa det på Windows just nu. Så ni som kör med Outlook eller något annat kalenderprogram får gärna testa. Det funkar fint på min MacBook Pro i alla fall.
tisdag 7 oktober 2008
Hur många kunder tappar Com Hem på det här?
Jag är, som många andra svenskar, en ganska lugn och sansad människa. Jag röstar med plånboken, som amerikanerna brukar säga. Det innebär att jag byter leverantör om jag inte är nöjd. Jag ringer alltså inte kundtjänst och skäller, skriver en arg insändare, hamrar sönder grannens bil eller startar en protestgrupp på Facebook. Möjligtvis skulle det råka bli ett blogginlägg om företaget i fråga verkar inom rätt bransch, eller om jag av praktiska skäl inte kan byta till någon annan leverantör.
Den här gången skulle jag uppgradera mitt bredband hos Com Hem. Det är tredje gången jag försöker, och alla tre gångerna har jag fått kryptiska felmeddelanden. "Sidan kan inte hittas". "Tekniskt fel, var god försök senare", och "Tyvärr kunde ingen av de valda tjänsterna beställas". Inte ett ord om vad som har gått snett, hur jag bäst går vidare eller vem jag ska kontakta.
Det visade sig att Com Hems beställningstjänst inte fungerar med Safari, standardwebbläsaren på Mac-datorer. Så när jag försökte med Firefox istället fungerade det bra. Com Hem hade kunnat tjäna några extra hundralappar i månaden på mig som kund, det var nästan ett år sedan jag provade att uppgradera första gången.
Tips till Com Hem:
a) Fixa så att beställningssystemet fungerar i Safari, eller ...
b) Tala om för mig att ni inte stödjer min webbläsare, så slipper jag lista ut det själv.
c) Läxa upp klantarna på webbavdelningen
d) Se till att jag får halverad räkning och dubbel hastighet (inte tvärt om) eftersom jag antagligen har ökat er omsättning med det här enkla tipset.
e) Ge fasen i att läsa bloggar på arbetstid.
måndag 6 oktober 2008
Utan en tråd
Yippie, äntligen har vi fått snabbare trådlöst nätverk på jobbet. Jag har till alldeles nyligen surfat via en trött gammal trådlös router som i bästa fall kom upp i 5 Mbit/sekund. Nu har vi blivit med Airport Extreme och det går verkligen undan. Så nästa gång du är på besök kan du se fram emot att surfa snabbare än vanligt.
söndag 5 oktober 2008
Bakom varje hög av sand finns guld för den som letar
- Den där är ute. Helt borta. Slå en ny.
Orden kommer ut någonstans ur det tjocka skägget på mannen som pratar bred göteborgska. Ur mungipan hänger en pipa, och med den lilla gubbkepsen ovanpå på det grånande håret känns det som han verkligen passar in i miljön. Omgivningarna består av gräs så långt ögat kan nå, långsträckta fairways kantade av djupa skräckinjagande sandbunkrar. Jag brukar inte bli nervös, men nu var det tydligen dags. Martin påverkas tydligen också av stundens allvar och slår ut sin boll till höger. Först på försök nummer tre lyckas jag få iväg ett vettigt slag. Direkt hummar skäggmannen något ohörbart och åker iväg med sin lilla eldrivna golfbil för att leta efter våra bollar. När jag kommer fram till platsen där min första boll damp ned pekar han på bollen som snällt lagt sig tre meter innanför banans gräns och säger triumferande:
- Japp, den klarade sig. Det såg man direkt.
För en kort stund tror jag att vi ska få dras med honom hela rundan, men när jag slagit fram en järnnia i den jättelika bunkern till höger nickar han nöjt och åker tillbaka till första tee för att hjälpa nästa gäng ut på banan.
Vi spelar tack vare Martins goda kontakter på en av Sveriges bästa golfbanor, Sand Golf Club, och den gör verkligen skäl för namnet. Det är sandbunkrar överallt. En av dem slukar min golfboll, en annan är mer än 100 meter lång och en tredje är så djup att jag inte ens ser reslige Martin när han går ner i den för att slå upp sin boll.
Greenerna är toksnabba och en nedförsputt rullar lätt av green. Ibland blir jag till och med lite orolig för att min markeringsknapp ska glida av green. När vi närmar oss 18:e hålet känns det som vi har spelat ett stort mästerskap eller utfört någon stor bragd, och jag förväntar mig nästan att folk ska stå utmed det böljande avslutningshålet för att applådera vår insats. Det gör de inte, det är bara vi där. Men vi har gjort det. Vi har spelat Sand och överlevde.
lördag 27 september 2008
Vilkentid.se - hjälp till att betatesta
Varje gång jag ska boka ett möte med flera personer stör jag mig på hur krångligt det är att hitta en tid som passar alla. Ibland handlar det om flera dagars mailväxling fram och tillbaka innan man kommer fram till något som passar. Ju fler som är inblandade, desto krångligare.
Därför knåpade jag ihop en mötesbokartjänst som är tänkt att lösa problemen med mötesbokning. Att boka ett möte med många ska gå snabbt och enkelt. Nu är den såpass klar att jag behöver hjälp med att testa den.
Så här är det tänkt att fungera.
1. Du talar om när mötet ska vara
2. Du bestämmer några tider som passar dig
3. Du bjuder in folk till mötet
4. Folk svarar
5. Du får en sammanställning över vilken tid som passar bäst
Så nästa gång du ska boka ett möte, prova vilkentid.se.
Buggrapporter och förbättringsförslag kan du skicka till david snabel-a standout punkt se
fredag 26 september 2008
Hoptoad - äter upp dina småkryp
Jag blev precis uppringd av en kund som ville diskutera statistikvisning tio i sju på morgonen. Så när jag ändå är vaken är det väl lika bra att sätta ihop ett blogginlägg, antar jag.
Om man utvecklar en sida i Ruby on Rails är det ganska enkelt att leta fel. Det finns utmärkta plugins såsom Exception Notifier som skickar dig ett mail varje gång något går snett.
Problemet är bara att det kan bli många mail. En enkel ändring på fredagkvällen kan innebära att du har ett par tusen mail i inkorgen på måndagmorgonen. Och då snackar vi inte beundrarpost. Lösningen på detta heter Hoptoad, en kostnadsfri webbtjänst som håller reda på felen som uppstår i din applikation. Installationen går på någon minut, och gränssnittet är intuitivt. Jag tycker att man får en bra överblick över vad som går snett, och framför allt slipper man stora mängder mail när en bugg råkar smyga sig in i koden.
Sedan kan man förstås fundera på om man ska lita på en tredjepartstjänst. Grabbarna som driver Hoptoad ligger bakom flera välkända projekt, och om man inte längre vill använda sig av tjänsten är det ju en barnlek att avinstallera. Så för min del ser jag inga större problem med det.
torsdag 25 september 2008
12 år gammal hamburgare
Om man tar en hamburgare och förvarar den i rumstemperatur i sisådär tolv år, hur tror ni att den ser ut då? På bilden ovan är den vänstra inköpt 1996, och den högra 2008. Mia berättade att någon lärare i Växjö hade förvarat en McDonald's-burgare i rumstemperatur i fyra veckor utan att den blev synbart påverkad, men 12 år känns en aning värre. Imponerande hållbarhet, skulle man kunna säga.
Hela storyn finns på bestwellnessconsultant.com
För övrigt ska jag och Martin spela Sands golfbana i helgen.
fredag 19 september 2008
Lidhems Golfklubb i konkurs
Som jag förutsåg redan förra året har nu Lidhems GK återigen gått i konkurs. Det är tråkigt på en sådan fin bana. Nu lär de få kvarvarande medlemmarna dyka upp i nya klubbar runt omkring trakten.
Jag, Johanna och Tobias ska dit och spela en runda imorgon. Jag undrar just hur det fungerar med greenfee.
Mer info på SMP.se
måndag 15 september 2008
Lysande!
Tobias hälsade på i helgen och lyckades äntligen vinna ett parti Settlers of Catan till sin stora förtjusning. Han råkade också spöa mig i golf, så jag var ordentligt laddad när det blev söndag och var dags för riktig golftävling på Alvesta GK.
Jag och Martin hamnade i samma boll eftersom Martin ljög ihop en historia om att han hade mikrofobi(?) och inte kunde spela i andra människors sällskap. Spelet gick helt okej, trots en kvadruppelbogey på femman så ramlade jag in på 74 slag netto. Det räckte till en tredjeplats i B-klassen. Jag blev därmed stolt ägare till en lampa som släpades hem till Johanna. Den får stå i köket i minst en vecka, så jag är nöjd.
Uppdatering: Jacob kom ju till och med i tidningen.
torsdag 11 september 2008
tisdag 9 september 2008
Cappuccino slår Sproutcore på fingrarna
Wow! Cappucino är ramverket som användes för att bygga 280slides, en kopia av Keynote (Powerpoint för Mac). Gå in och testa applikationen, den beter sig precis som vilken desktop-applikation som helst.
Ramverket har dessutom släppts som open source, så nu kan vem som helst dra nytta av riktigt snygga UI:s på webben. Jag måste experimentera en stund innan jag kan ge ett bra utlåtande, men utseendemässigt vinner Cappucino över Sproutcore än så länge.
http://cappuccino.org/
7 podcast-tips
När jag promenerar till jobbet eller åker längre sträckor brukar jag lyssna på poddsändningar eller podcasts som det oftast kallas. Man kan säga att det är som radioprogram där jag själv väljer när jag ska lyssna på det. Här är några favoriter:
1. The Web 2.0 show
Josh och Adam brukar intervjua framstående människor inom webbvärlden. Jason Fried, Cameron Moll och DHH är några av besökarna som pratar om sina projekt.
2. Railscasts
Det här är instruktionsvideor i Ruby on Rails. Perfekt när man inte har tid att läsa böcker. Varje avsnitt är 5-15 minuter långt. Eftersom det är video så fungerar det inte så bra att titta på medan man är i rörelse som man själv orsakar.
3. Boagworld
En webbdesignfirma i Storbritannien har släppt en bra bit över hundra avsnitt där de pratar om nyheter på webben, intervjuar någon och drar ett skämt i slutet.
4. Macbreak weekly
Varierande kvalitet. Oftast väldigt bra omkring stora släpp från Apple för att sedan spåra ur totalt när det inte finns något nytt och häftigt att prata om. Det finns även en svensk variant som heter Macradion, men den verkar tyvärr vara på hobbynivå med ganska låg kvalitet än så länge.
5. P3 dokumentär
Bra för hyggligt långa bilresor eftersom varje avsnitt är ganska långt. Skomakarligan, mordet på Anna Lindh och Skandia-affären är några av de saker som har dokumenterats hittills. Välproducerat och på svenska.
6. Freelance radio
För egenföretagare/frilansare. Här får man tips om hur man handskas med krångliga kunder, vad som är bra att tänka på när man väljer bokföringsfirma och hur man får fler kunder. Bra upplagt, även om värden kan låta lite väl stressad ibland.
7. What's next
Tomas Wennström intervjuar folk om entreprenörskap, webbutveckling, företagande och häftiga saker på nätet. Avsnitten är korta och kommer inte ut så ofta, men är klart värda att lyssna på.
Jag behöver fler podcasts att lyssna på. Några tips?
fredag 5 september 2008
När ska man låta kunden hållas?
Det är inte första gången det händer. En kund, vi kan kalla honom för Nisse, köper tjänster av oss, och både kunden och slutanvändare är helnöjda. Ända till en dag då Nisse plötsligt får en förfrågan om att lägga till en ruta längst upp till höger med massa statistik från en av sina kunder. Nisse vill göra sin kund glad och nöjd. Därför vänder han sig till oss och frågar om det går att införa den nya funktionen.
- Visst går det, säger vi. Inga problem alls. Förutom att det inte alls passar in i den grafiska formgivningen, strider mot det som de flesta kunder gillar med produkten (enkelhet), och egentligen bara tillför något för den här enda slutkunden. Men trots vilda (nåja) protester från vår sida blir det ofta så att kunden (Nisse) ändå går vidare och vill genomföra förändringen.
Vi får fakturera utvecklingstimmar, Nisse blir nöjd för stunden och vi slipper bekymren. Men det känns inte bra. Ska man stå på sig ännu mer? Eller har jag gjort mitt jobb när jag protesterar och förklarar varför kunden inte borde göra på det sättet?
I de projekt jag bestämmer över själv brukar jag visserligen lyssna på kundernas åsikter, men jag gör sällan ändringar för att göra en enstaka kund nöjd. Om det är fem eller tio personer som säger samma sak kan jag överväga det, eller om jag själv råkar tycka att förslaget är ovanligt bra.
Nu ska jag sätta mig och genomföra några förändringar på en webbplats. Den kommer att bli sämre. Jag har talat om det för kunden. Men kunden blir nöjd och jag får betalt. Helt galet, egentligen.
torsdag 4 september 2008
Träna japanska
Jag och Johanna har börjat läsa japanska vid universitetet eftersom vi tänkte åka till Japan nästa år. Det var längesedan jag pluggade språk, och jag är helt värdelös på att lära mig glosor genom att stirra på ett papper. Därför letade jag upp ProVoc, ett gratisprogram för att träna glosor. Det fanns till och med färdiga glosövningar för den övningsbok vi använder i kursen samt en widget för att snabbträna några glosor utan att ens öppna programmet. Nu blir jag bäst i klassen, förstås!
Provocs webbplats
onsdag 27 augusti 2008
Nytändning
Nytänd, inte utbränd.
Senaste veckan har både jag och Johanna varit förkylda. Produktiviteten och orken har varit i botten. Men nu är jag frisk(are), och fick en nytändning på Klottr. Jag uppgraderade alltihop från Rails 1.2.3 till 2.1.0 och fixade så att kreditkortsbetalningen fungerade. Det är rätt mycket som har hänt mellan de två versionerna, men nu är jag igång igen.
Vad kul det är att utveckla i Rails! Idag har jag förutom Klottr suttit med tre andra projekt. Ett av dem är skrivet i Ruby on Rails, de övriga två i PHP. Jag drar mig verkligen för att sitta med PHP-projekten, för det är så mycket omständligare att göra ändringar, jobbig syntax och framför allt är det inte lika roligt som att jobba i Ruby on Rails. Tur att man kan välja själv och slipper sitta med det hela dagarna.
I helgen blir det golf, och i morgon dyker en gammal vän upp på besök.
tisdag 26 augusti 2008
Alltåt
Ordet alltåt uppfann jag under ett samtal med Martin. Vi har många riktningsord som slutar på åt i svenskan; framåt, bakåt, uppåt, nedåt, ditåt. Alltåt betyder åt alla håll.
- Ditt hår står alltåt. (Sägs till någon med rufsigt hår)
- Vi provade att gå alltåt, men hittade ändå inte rätt
- Hon har en yvig stil, den spretar alltåt.
Den faktiska nyttan av ordet är antagligen inte en bråkdel så stor som den teoretiska nyttan av detsamma. Men det uppskattas säkert av vokabulärfetischister. Dessutom lär det här blogginlägget komma upp på sökningar efter både vokabulärfetischist och alltåt, vilket i sig är en bonus. Tänk vad besökare jag kommer att få.
söndag 24 augusti 2008
Ante och Hannas bröllop
Inom vissa arter är det vanligt att honan äter upp hannen omedelbart efter avslutad parning.
Vi var på bröllop i helgen. Du kan ta det som ett ålderstecken om du vill, för när vännerna börjar skaffa små kopior av sig själva och utväxla ringar i stora vita byggnader betyder det oftast att du själv håller på att närma dig trettio.
Ante är en gammal vän som jag inte träffar så värst ofta, men våra intressen för musik, programmering, ord och whiskeysorter medför att vi borde ses mycket oftare. Hans trevliga fru Hanna är inte heller svår att umgås med. Bröllopet hölls i Grebbestad, en mysig liten fiskeby med många norrmän, dyr mat och god fisk. Det ligger inte helt nästgårds från Växjö, vilket gör att vi nu är helt slut efter över 12 timmars körning i helgen. Men det var det värt!
På vägen dit råkade vi ut för en liten incident. Jag är inbiten prylgalning och hade införskaffat en GPS till bilen för att säkert hitta fram. Men fem mil ifrån tänkt destination deklarerar skiten att vi är framme. Efter en kort konsultation med brudgummen och bruden över telefon kom vi fram till att så inte alls var fallet. Det slutade dock lyckligt när vi helt manuellt hittade rätt de sista kilometrarna. Med uppdaterade kartor hade det antagligen gått betydligt bättre.
onsdag 20 augusti 2008
Nya klubbor: Srixon I-701
Jag har satsat en del på golfen i år, och är snart uppe i 40 spelade rundor. Det började bli dags för nya klubbor, så jag passade på att shoppa från USA nu när dollarn är låg. Det blev ett helset Srixon I-701 med stiff-skaft. Första rundan spelade jag idag med Stefan. Ösregn och mörker till trots blev det 37 poäng och sänkning, så klubborna får med beröm godkänt.
fredag 15 augusti 2008
Pizza via nätet - det var på tiden
Det är inte så ofta vi äter pizza, men när vi ska göra det vill man ha pizzan hemkörd. Det finns då två problem: 1) Pizzabuden accepterar endast kontanter, och vi vill betala med kort. 2) Man får sitta i telefonkö för att beställa.
Nu verkar det som om problemet är löst. Det går alldeles utmärkt att beställa pizza via nätet på onlinepizza.se. Bra idé och bra genomfört. Pizzeria Planeten har dessutom rätt hyfsade pizzor.
tisdag 12 augusti 2008
10 tips om semester för egenföretagare
En av våra favoritplatser på jorden: Tauritodalen på Gran Canaria
Jag har tagit lite välbehövlig semester ett tag. Nu är jag dock tillbaka i full fart på jobbet. Flera vänner har frågat mig hur en egenföretagare gör med semester egentligen. Många verkar helt strunta i semestern, men jag tror att man behöver lite ledighet på sommaren.
Så här gör jag:
1. Stäng av kontorstelefonen. Jag sitter på ett ställe där receptionstjänster ingår i hyran. Det innebär att kunderna får prata med en trevlig tjej istället för mig. Om de vill kan de lämna ett meddelande, eller så får de mitt mobilnummer om det skulle vara något riktigt akut. På så sätt slipper jag störas i min semester förutom av de riktigt viktiga ärendena. Vissa frågar även efter numret till tjejerna, men än så länge har ingen lyckats.
2. Tala om för kunderna att du är på semester. De allra flesta förstår att du behöver vara ledig och kommer att skjuta på de saker de vill ha gjorda till ett senare tillfälle.
3. Gör bara roliga saker, plus det riktigt akuta. Okej, du trodde väl inte att en egenföretagare inom IT-branschen kunde låta bli sin dator i mer än tre dagar? Om du nu sitter vid datorn, se till att du bara jobbar med det som du tycker är kul. Sommarens regniga dagar är alldeles utmärkta för att fixa till en ny design på din egen webbplats eller färdigställa det där projektet du så gärna skulle vilja göra klart men aldrig hann.
4. Prova att härarbeta. Att jobba från ett annat ställe än ditt kontor kan vara en slags semester. Du kanske sitter vid sommarstugan och jobbar två timmar om dagen för att det vardagliga ska fungera, eller så sitter du på ett café och jobbar. Kolla in wifikartan för ställen med gratis uppkoppling och Working in a Public Place 101 för tips när du arbetar på caféer. Podcasten om härarbete på What's Next är också inspirerande.
För egen del blev det lite jobb på kvällarna från sommarstugan utanför Gislaved. Vi solade och badade på dagarna, och framåt kvällen satte jag mig en stund för att se till att inget akut hade dykt upp på jobbet.
5. Ge kunderna en uppskattad tid för färdigställande. Det är inte meningen att du ska jobba ihjäl dig på semestern. Om du kollar mailen varannan dag och talar om för kunderna att du kommer att fixa deras grejer, fast inte förrän på torsdagen vecka 33, så blir de flesta mycket lugnare än om du inte svarar alls för att du vill göra klart uppgiften innan du svarar. Det gäller för övrigt även när det inte är semestertider.
6. Ha med dig grejer för att lösa krissituationer. I mitt jobb innebär det mobiltelefon, bärbar dator och någon slags åtkomst till nätet. Då fixar jag det mesta utan att vara på kontoret. Du vet själv vad du behöver.
7. Bygg tjänster, sälj inte din tid. Det är helt okej att tjäna pengar på konsultarbete, men om du som egenföretagare ska kunna vara ledig utan att vara orolig för minskade intäkter blir det betydligt lättare om du har ett par webbtjänster eller andra. För min del ser tjänsten Gästbok.nu till att jag kan vara ledig en månad om året. Nu behövs bara 11 sådana tjänster till.
8. Tag semester när det är lite att göra. Det låter som en no-brainer, men många tar semester när alla andra tar semester. Det är inte säkert att det är det bästa valet. I stort sett alla branscher har en given svacka i orderingången en eller ett par gånger om året. Om du vet om när den tiden på året inträffar kan du planera din ledighet bättre. För min del handlar det oftast om att vi inte får några beställningar i slutet av juni och november. Däremot är augusti och december i stort sett alltid helt fullbokade. Ett par veckors ledighet i början av juli och slutet av november fungerar därför utmärkt.
9. Tag bättre betalt. Hör du till de där företagarna som inte har råd att ta semester? Det innebär att du tar för lite betalt om du är konsult. Höj priserna. De flesta som provar verkar få fler och nöjdare kunder efter en prishöjning. Exakt hur det fungerar vet jag inte, men jag har provat själv och flera av mina kollegor kan också intyga att det fungerar. Mer klirr i kassan innebär möjlighet till fler lediga dagar.
10. Utnyttja fördelarna. Som egenföretagare kan du bestämma själv när du är ledig. Det betyder att du kan ha semester i tre dagar, jobba en förmiddag när det råkar regna samtidigt som du hinner med att bada på eftermiddagen när solen tittar fram. Kompisarnas missnöjda uppsyn när man kan sticka iväg på en solig golfrunda direkt efter lunch medan de sitter kvar inomhus är värd mycket. Att du kan sticka iväg på en resa utomlands när priserna är låga är en annan fördel du kan dra nytta av.
Arkiverat i:
egenföretagare,
ekonomi,
härarbete,
semester
måndag 4 augusti 2008
Använd proffs
... inte automatiska översättare. Den kinesiska texten betyder Restaurang, men den webbaserade översättningstjänsten verkar inte ha fungerat så bra.
(Via Dear Jane, tack för tipset Stefan)
Installera Ruby on Rails med Fiveruns install
När du behöver komma igång med Ruby on Rails kvickt, exempelvis för att introducera en ny kollega eller bara för att testa Rails kan du överväga att testa Fiveruns install. Det är en installerare som ser till att du får Ruby, Rails, webbservrar, databaser, subversion och inte minst Rmagick för att manipulera bilder. Git verkar vara det enda jag saknar i nuläget, men det går ganska kvickt att fixa på egen hand.
Finns i nuläget för Mac OS X och Linux. En Windows-version är på gång.
söndag 3 augusti 2008
Trähus behöver inte vara tråkiga
Idag sprang jag på historien om killen som byggde sitt trähus. Det är en byggnad som från början bara var menad att bli två våningar hög, men efter att ha sett trähus i Japan och Skandinavien blev han inspirerad att fortsätta bygget. Slutresultatet är förundrande, även om jag själv inte skulle vilja bo där.
De lokala byggnadsmyndigheterna försökte sätta stopp för bygget eftersom det inte är tillåtet med träbyggnader högre än två våningar på grund av brandrisken. Det löste han smidigt genom att bygga ett tak efter två våningar och kalla resten för dekorativ tillbyggnad.
Via I am Rice
måndag 28 juli 2008
Semesterbilder: the short version
En skäggig, okammad tjomme som trivs oförskämt bra i solen.
Solnedgång vid stugan.
Johanna förbereder inför en fisketur. Det resulterade i en gädda och några småabborrar.
Välkomnande vy på Tylösands strand. Det verkar som om sopgubbarna också tagit semester.
fredag 25 juli 2008
Mini-semester i Gislaved
Jag har för några dagars tid återvänt till mina hemtrakter. Datorn är oftare avstängd än påslagen, vattnet är varmt ute vid stugan, kall öl står på kylning och väderprognosen är lovande. Ifall det mot all förmodan skulle regna har Johnny fixat in en pool under tak.
Tyvärr har jag lyckats vrida till mitt knä en aning när jag fick hybris och tyckte att min kropp passade bra för att spela beachvolley på stranden i några timmar.
tisdag 15 juli 2008
En sådan vill man inte få i sig
Idag lärde jag mig något nytt. Det finns maskar som lever inuti andra djur, exempelvis syrsor, gräshoppor eller stora flugor. När de har vuxit tillräckligt mycket injicerar de ett gift i syrsan som får syrsan att bli helt galen och begå självmord genom att hoppa i vattnet. Det är precis vad masken vill eftersom den då kan ta sig ur syrsans kropp och simma vidare i jakt på andra maskar att para sig med. Lagom läskigt.
Maskarna kallas för Tagelmaskar på svenska och Gordian worms på engelska.
via SVN
fredag 11 juli 2008
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)